Αρχική |Επικοινωνία |Blog & Aνακοινώσεις |Είσοδος Μελών

Αρχική | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Διαδικτυακή Εκδήλωση “Nurturing female-led innovation and entrepreneurship” του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 , October 13th, 2023

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση “Nurturing female-led innovation and entrepreneurship, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Women Entrepreneurship Week (https://www.montclair.edu/entrepreneur/), στις 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 17:30 με 19:30.

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα και φέτος διεξάγεται για 10η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κ.ά.)

Από την Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή χρονιά συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών. Στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, εστιάζοντας στον ρόλο των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αυτής αλλά και στην ανάδειξη καινοτόμων γυναικείων εγχειρημάτων έντασης γνώσης από διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Την ημερίδα συντονίζει η Αιμιλία Πρωτογέρου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.

Ο υπερσύνδεσμος για την απευθείας σύνδεση στην εκδήλωση είναι: https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=m6da407afe779b4038b73c473e46d9cbd

Μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ και το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.




Το 18o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 14-16 Ιουλίου 2023 , June 13th, 2023

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 14-16 Ιουλίου 2023Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και επίσης κάποιες από τις παρουσιάσεις έγιναν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex. Επίσης το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου.

Δείτε εδώ τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου.

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου είναι οι ακόλουθες:

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη: Quo Vadis? Τεχνολογικές, Οικονομικές, Κοινωνικές, Θεσμικές και Πολιτικές Επιπτώσεις (Παρασκευή 14/7, 10:00 – 13:30)
  2. Η σημασία των ΑΠΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο και τις θαλάσσιες μεταφορές (Παρασκευή 14/7, 18:00 – 21:30)
  3. Δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και της καινοτομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα (Σάββατο 15/7, 10:00 – 13:30)
  4. Δημόσιες πολιτικές για την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα (Σάββατο 15/7, 18:00 – 21:00)
  5. Ομιλία του Καθηγητή Baskaran Angathevar (Πανεπιστήμιο της Malaya) & Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση (Κυριακή 16/7, 10:30 – 12:30)



Διαδικτυακή Εκδήλωση “Knowledge-intensive Women Entrepreneurship: Opportunities and Challenges” του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 , October 17th, 2022

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Knowledge-intensive Women Entrepreneurship: Opportunities and Challenges στις 20 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 17:30 με 19:30. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Weekly Women Entrepreneurship (https://www.montclair.edu/entrepreneur/).

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα. Φέτος διεξάγεται για 9η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κ.α.).

Από την Ελλάδα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών σε συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, και να αναδείξει καινοτόμα εγχειρήματα έντασης γνώσης (που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και στα πρώτα τους βήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων). Παράλληλα, έχει ως στόχο να εστιάσει και στις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπως και στις ευκαιρίες που πιθανόν αναδεικνύονται στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ο υπερσύνδεσμος για την απευθείας σύνδεση στην εκδήλωση είναι: https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=m41a5f6b41a5c17c2421cf299e5c8670f

Δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.




Το 17o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 8-10 Ιουλίου 2022 , June 2nd, 2022

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 17o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 8-10 Ιουλίου 2022Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και επίσης κάποιες από τις παρουσιάσεις έγιναν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex και επίσης το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube.

Δείτε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθες (δείτε τα βίντεο των ενοτήτων πατώντας στoυς αντίστοιχους συνδέσμους):

Παρασκευή 8/7, 10:00 – 13:30

Πολιτικές έρευνας και καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων

Παρασκευή 8/7, 18:00 – 21:30 

Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης

Σάββατο 9/7, 10:00 – 13:30

Ψηφιακή πολιτική και ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και κοινωνίας

Σάββατο 9/7, 18:30 – 21:30

Η Αναπτυξιακή Προοπτική της Σύρου στην επόμενη δεκαετία

Κυριακή 10/7, 10:30 – 12:30

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με το Σεμινάριο:

https://www.koinignomi.gr/sites/default/files/paper_pdfs/2022/07/KOINI_GNOMI_8_7_22.pdf (δείτε σελ. 8)

https://www.koinignomi.gr/news/politismos/ekdiloseis/2022/07/06/xekina-17o-etisio-seminario-tis-ermoypolis-gia-tin-koinonia-tis-pliroforias-tin-oikonomia

https://www.syrostoday.gr/News/144513-Epimelitirio-Kykladon-17o-Seminario-gia-tin-Koinonia-tis-Pliroforias-kai-tin-Oikonomia-tis-Gnosis.aspx

https://www.koinignomi.gr/news/oikonomia/epiheirimatikotita/2022/07/07/i-anaptyxiaki-prooptiki-tis-syroy-sto-epikentro-toy-17oy-seminarioy-gia-tin

Cyclades24

Syrospress

Logotypos

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο




Διαδικτυακή Εκδήλωση “From research to market: promoting high technology women entrepreneurship” του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ // Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, 17:00-19:00 , October 15th, 2021

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη διαδικτυακή εκδήλωση “From research to market: promoting high technology women entrepreneurship, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Weekly Women Entrepreneurship (https://www.montclair.edu/entrepreneur/womens-entrepreneurship-week/), στις 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17:00 με 19:00.

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα. Φέτος διεξάγεται για 8η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κ.ά.) 

Από την Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών σε συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Στην εκδήλωσή μας θα φιλοξενήσουμε τόσο γυναίκες από τον ακαδημαϊκό χώρο με ισχυρή ερευνητική παρουσία που ταυτόχρονα ενδιαφέρονται να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αλλά και γυναίκες με ισχυρό ερευνητικό προφίλ που προσπαθούν να μετατρέψουν την έρευνά τους σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης και τεχνολογίας. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την ανάγκη ενδυνάμωσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω του θεσμού του εξατομικευμένου coaching. 

Ο υπερσύνδεσμος για την απευθείας σύνδεση στην εκδήλωση είναι: https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=mb48096ec575e4e2487e26d211c964022

Για δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να συνδεθείτε στον σύνδεσμο 15 λεπτά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

Την πρόσκληση στην εκδήλωση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ.




Το 16o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 16-18 Ιουλίου 2021 , June 17th, 2021

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 16ο Ετήσιο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 16-18 Ιουλίου 2021Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτην εταιρεία Crowdpolicyτον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚτο Πρόγραμμα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων Invent ICT και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Δείτε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Όπως και πέρσι, το Σεμινάριο είχε υβριδική μορφή, δηλαδή ένα μέρος των εισηγήσεων έγινε με φυσική παρουσία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και οι υπόλοιπες διαδικτυακά. Υπήρχε η δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής μέσω της πλατφόρμας Webex και παράλληλα το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube. Τέλος, υπήρξε η δυνατότητα δια ζώσης Συμμετοχής από τη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές λόγω του περιορισμένου αριθμού των ατόμων που μπορούσαν να παρευρίσκονται στην αίθουσα εξαιτίας των σχετικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθες (δείτε τα βίντεο των ενοτήτων πατώντας στoυς αντίστοιχους συνδέσμους):

Παρασκευή 16/7, 10:00 – 13:30

The importance of Manufacturing and its new characteristics: Smart Manufacturing, Digitalization, Global Value Chains and the role of Intangible Assets (η συγκεκριμένη ενότητα διεξήχθη στα αγγλικά)

Παρασκευή 16/7, 18:00 – 21:30 

Ο ρόλος των Πόλεων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων

Σάββατο 17/7, 10:00 – 13:30

Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα Εντάσεως Γνώσης και ζητήματα πολιτικής στο εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον

Σάββατο 17/7, 18:30 – 21:30

Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο πεδίο της Εκπαίδευσης

Κυριακή 18/7, 10:30 – 11:30

Κεντρική Ομιλία από τον Καθηγητή Νίκο Βονόρτα (George Washington University): US STI Policy Landscape 2016-2021

Κυριακή 18/7, 11:30 – 12:30

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο




Κείμενο Πολιτικής για τη διαΝΕΟσις: «Η Διαμόρφωση Ενός Οικοσυστήματος Καινοτομίας ως Αναγκαία Προϋπόθεση για μια Ποιοτική και Ανθεκτική Ανάπτυξη στην Εποχή της Πανδημίας COVID-19» , April 22nd, 2021

Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου, ο Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας, η Ερευνήτρια ΕΜΠ, μέλος ΕΔΙΠ α’ βαθμίδας Αιμιλία Πρωτόγερου και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΕΜΠ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, εκπόνησαν Κείμενο Πολιτικής για τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό “διαΝΕΟσις” με τίτλο «Η Διαμόρφωση Ενός Οικοσυστήματος Καινοτομίας ως Αναγκαία Προϋπόθεση για μια Ποιοτική και Ανθεκτική Ανάπτυξη στην Εποχή της Πανδημίας COVID-19».

Το κείμενο περιλαμβάνει προτάσεις για την προσαρμογή του ελληνικού συστήματος καινοτομίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία. Σήμερα, η ανάδειξη της καινοτομίας σε κεντρική προτεραιότητα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι το κλειδί για μια ανθεκτικότερη και ποιοτικότερη ανάκαμψη. Η καινοτομία είναι πιο κρίσιμη παρά ποτέ και όχι μόνον για τη φαρμακοβιομηχανία και τον κλάδο του ιατρικού εξοπλισμού. Στις συνθήκες αυτές, η συγκρότηση και η καλή λειτουργία ενός ενοποιημένου και διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος «Έρευνας & Τεχνολογικής ΑνάπτυξηςΚαινοτομίας-Επιχειρηματικότητας εντάσεως Γνώσης και Ανάπτυξης Ικανοτήτων (ΕΤΑΚΕεΓΑΙ)» βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στην εποχή της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε το κείμενο πολιτικής εδώ

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα των Νέων (1/3/2021) με τίτλο: “ΔιαΝΕΟσις : 13 προτάσεις για ένα καινοτόμο παραγωγικό μοντέλο μετά την πανδημία”




Μελέτη του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ για τη διαΝΕΟσις: «Η Ελλάδα που Μαθαίνει, Ερευνά, Καινοτομεί και Επιχειρεί» , April 22nd, 2021

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ υπό τον συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου και του Αναπλ. Καθηγητή ΕΜΠ Άγγελου Τσακανίκα, εκπόνησε μελέτη για τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό “διαΝΕΟσις” με τίτλο «Η Ελλάδα που Μαθαίνει, Ερευνά, Καινοτομεί και ΕπιχειρείΜια Ενοποιημένη Συστημική Στρατηγική με Επίκεντρο την Καινοτομία και τη Γνώση και ένα Πλαίσιο για την Υλοποίησή της. Γιατί είναι αναγκαία, τι περιλαμβάνει, πώς υλοποιείται, με ποιους θα προωθηθεί;».

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η συνθετική διαγνωστική ανάλυση του ελληνικού συστήματος έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και οικοδόμησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και αναλυτικότερα η ανάδειξη των ισχυρών σημείων και δυνατοτήτων του, των αδυναμιών και προβλημάτων του, και ο εντοπισμός των ελλειπόντων κρίκων του, και των εμποδίων και φραγμών για την ανάπτυξη καινοτομιών. Με βάση τη διάγνωση αυτή, διατυπώνονται και μια σειρά προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση και άμβλυνση των αδυναμιών και εμποδίων, και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατών σημείων και δυνατοτήτων του συστήματος με στόχο την επίτευξη μιας δυναμικής αναπτυξιακής τροχιάς για τη χώρα.

Η μελέτη δομείται ως εξής: Στο Κεφάλαιο 1 (Εισαγωγή) περιγράφεται ο σκοπός και η δομή της μελέτης. Στο Κεφάλαιο 2 (Μεθοδολογία) αναλύεται η θεωρητική προσέγγιση της μελέτης, δηλαδή το εννοιολογικό πλαίσιο των συστημάτων καινοτομίας, και περιγράφονται οι βασικές διαστάσεις του, δηλαδή το περιβάλλον ανάπτυξης της καινοτομίας, τα κύρια συστατικά στοιχεία αλλά και οι κύριες δραστηριότητες/λειτουργίες του συστήματος καινοτομίας. Στο τέλος του κεφαλαίου περιγράφεται η εμπειρική προσέγγιση της μελέτης που περιλαμβάνει την αξιοποίηση μιας μεγάλης γκάμας εμπειρικών δεδομένων. Τα Κεφάλαια 3 με 9 αφορούν τη διάγνωση του ελληνικού συστήματος έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και οικοδόμησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η οποία δομείται με βάση τις ακόλουθες δραστηριότητες/λειτουργίες του συστήματος: Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη (Κεφ. 3), Εκπαίδευση και Κατάρτιση του Ανθρώπινου Δυναμικού (Κεφ. 4), Ζήτηση για Καινοτομία – Δημόσιες Προμήθειες (Κεφ. 5), Δικτυώσεις και Αλληλεπιδράσεις (Κεφ. 6), Επιχειρηματικότητα και Καινοτομική Επίδοση του ελληνικού παραγωγικού συστήματος (Κεφ. 7 & 8), και Θεσμοί & Μηχανισμοί υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (Κεφ. 9). Τέλος, στο Κεφάλαιο 10 αναπτύσσονται τα συμπεράσματα της ανάλυσης για κάθε μία από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες του συστήματος και ακολουθούν Πίνακες οι οποίοι περιέχουν τις αδυναμίες, τα ισχυρά σημεία και τα σημεία βελτίωσης, καθώς και αναλυτικές προτάσεις πολιτικής για κάθε δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας, η μελέτη πραγματεύεται το πώς μπορεί η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό, διασυνδεδεμένο και βιώσιμο σύστημα καινοτομίας. Η διαμόρφωση ενός τέτοιου (οικο)συστήματος είναι αναγκαία για την ενεργοποίηση μιας νέας ανθεκτικής αναπτυξιακής τροχιάς που θα στηρίζεται στη γνώση και την καινοτομία ,και θα επιτρέψει στην ελληνική παραγωγή/οικονομία να σταθεί και να βελτιώσει τη θέση της στον εξελισσόμενο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

Διαβάστε μια σύνοψη της μελέτης εδώ

Διαβάστε μια σύνοψη των βασικών σημείων της μελέτης εδώ




Ο Ομότιμος Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου, προσκεκλημένος ομιλητής στην εκπομπή “Συζητώντας για την Οικονομία: Η νέα τεχνολογική επανάσταση και η Ελλάδα”, στο Διαδικτυακό Κανάλι Web TV Ανιχνεύσεις // 15 Δεκεμβρίου 2020 , December 21st, 2020

Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου ήταν προσκεκλημένος του Νίκου Βαρσακέλη, Καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, στην εκπομπή “Συζητώντας για την Οικονομία” του διαδικτυακού καναλιού Web TV Ανιχνεύσεις. Η συγκεκριμένη εκπομπή που διεξήχθη την Τρίτη 15/12/2020 στις 8 μ.μ. είχε τίτλο “Η νέα τεχνολογική επανάσταση και η Ελλάδα”.

Δείτε το βίντεο της εκπομπής εδώ




Διαδικτυακή Εκδήλωση “Women in the Greek Entrepreneurial Ecosystem” του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ // Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, 17:00-19:00 , November 9th, 2020

Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη διαδικτυακή εκδήλωση “Women in the Greek Entrepreneurial Ecosystem”, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Weekly Women Entrepreneurship (https://www.montclair.edu/entrepreneur/womens-entrepreneurship-week/), στις 11 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 17:00 με 19:00.

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα. Φέτος διεξάγεται για 7η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι  το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κλπ).

Από την Ελλάδα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών σε συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΜΠ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Ειδικότερα, θα επιχειρήσει να αναδείξει καινοτόμα εγχειρήματα έντασης γνώσης, τα οποία είτε βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα είτε αφορούν σε καθιερωμένες επιχειρήσεις και έχουν ιδρυθεί από γυναίκες (ή οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό μέρος της ιδρυτικής τους ομάδας). Παράλληλα, έχει ως στόχο να εστιάσει και στις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, όπως και στις ευκαιρίες που πιθανόν αναδεικνύονται στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ο σύνδεσμος για την απευθείας σύνδεση στην εκδήλωση είναι:  https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=mbd2b92d41242f136da62f24c28cee656

Για δική σας διευκόλυνση, μπορείτε να συνδεθείτε στον σύνδεσμο 15 λεπτά πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

Την πρόσκληση στην εκδήλωση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ.

Η Ομάδα του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ




Το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2020 , June 8th, 2020

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ διοργάνωσε το 15ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 17-19 Ιουλίου 2020στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Το Σεμινάριο συνδιοργάνωσαν τοΕπιμελητήριο Κυκλάδων, το Ίδρυμα Konrad Adenauer, οΟργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Πρόγραμμα Invent ICT.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 το φετινό Σεμινάριο είχε υβριδική μορφή, δηλαδή ένα μέρος των εισηγήσεων έγινε με φυσική παρουσία και οι υπόλοιπες διαδικτυακά. Επίσης, μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube. Ως προς το περιεχόμενό του, αναπόφευκτα δόθηκε έμφαση σε διάφορες διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το Σεμινάριο περιελάμβανε 5 θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα η οποία διεξήχθη σε δύο μέρη το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής, αφορούσε το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, και την επίδραση της κρίσης της πανδημίας σε αυτόν. Στο πλαίσιο της, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν πολλές πτυχές του ευρύτατου και σημαντικού αυτού θέματος, όπως τον βαθμό απόκρισης της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος εκπαίδευσης και έρευνας της χώρας στις απαιτήσεις που έθεσε η κρίση, πρωτοβουλίες φορέων του δημόσιου τομέα για την ενθάρρυνση της προσφοράς καινοτόμων λύσεων από τρίτα μέρη (νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές κ.λπ.), αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του παραγωγικού τομέα. Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια ομιλία της πρώτης ενότητας που πραγματοποιήθηκε από την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Δανάη Διακουλάκη αφορούσε μια ανάλυση της εξέλιξης της Πανδημίας στην Ευρώπη στηριζόμενη στα ποσοτικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρωινό του Σαββάτου ήταν χωρισμένο σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην κεντρική ομιλία του Καθηγητή Ορέστη Τερζίδη, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Επιχειρηματικότητα, τη Διαχείριση της Τεχνολογίας και την Καινοτομία (EnTechnon) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Η ομιλία του και η συζήτηση που ακολούθησε είχε ως θέμα τη μετατόπιση του παραδείγματος στην παραγωγή που επιφέρουν οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, και οι οποίες μπορούν να βρουν εφαρμογή όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους, καθώς και τις ευκαιρίες που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες και τις εφοδιαστικές αλυσίδες για χώρες όπως η Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος του πρωινού του Σαββάτου αφορούσε το ζήτημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και των ευκαιριών που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Ευάγγελο Σιώκα (ΕΜΠ) ο απολογισμός της δράσης των δομών στήριξης επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ, δηλαδή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ (2011- σήμερα), της Θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ (2014 – σήμερα) και του Προγράμματος Invent ICT (2017 – σήμερα) [ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ]. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν υποστηριχθεί από τη Θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ και το Πρόγραμμα Invent ICT, κάποια από τα οποία αφορούν την παροχή λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η τελευταία παρουσίαση της συγκεκριμένης ενότητας πραγματοποιήθηκε από τον Αν. Καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του ΕΒΕΟ Άγγελο Τσακανίκα, και αφορούσε τις ευκαιρίες που έχει η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας για την επίτευξη μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στη μετά Covid-19 εποχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου διεξήχθη η τέταρτη θεματική ενότητα που είχε ως θέμα τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και τον ρόλο του ελληνικού παραγωγικού συστήματος στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά και την κρίση της πανδημίας. Η ενότητα ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Νίκου Βονόρτα, Καθηγητή Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο George Washington University, και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών για την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Η ομιλία του ανέδειξε τον μετασχηματισμό που υφίσταται η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας εξ’αιτίας δομικών παραγόντων όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο αυξανόμενος οικονομικός εθνικισμός με χαρακτηριστική τη γεωπολιτική και οικονομική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ, και οι διεθνείς στόχοι που έχουν τεθεί σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος του πλανήτη, και στους οποίους ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη κρίση της πανδημίας. Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου (μαζί με Άγγελο Τσακανίκα, Αιμιλία Πρωτόγερου και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο) η οποία αφορούσε την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας στο περιβάλλον της τρέχουσας κρίσης μέσω της ενδυνάμωσης της λειτουργίας των βασικών αξόνων του τετραγώνου της οικονομίας της γνώσης (έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης και οικοδόμηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων). Στη συνέχεια, ο Νίκος Διακουλάκης (Σύμβουλος Επενδύσεων, Πρώην Ειδικός Γραμματέας Υπ. Ανάπτυξης) πραγματοποίησε ομιλία που επικεντρώθηκε στις δομές και στους μηχανισμούς εφαρμογής των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ακολούθησε η παρουσίαση των Άγγελου Τσακανίκα (ΕΜΠ), Μιχάλη Βασιλειάδη (ΙΟΒΕ) και Πέτρου Δήμα (ΕΜΠ) που αφορούσε μια καινοτόμο προσέγγιση για την ποσοτικοποίηση της συμμετοχής των άυλων περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Η επόμενη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Ευγενία Τοπάλογλου, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, και αναφερόταν στην αλυσίδα αξίας του κλάδου τροφίμων, ποτών και καπνού στην Ελλάδα, ενώ η ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ Δημήτρη Σταμόπουλου που αφορούσε τις αλλαγές που επιφέρουν στην αγορά της αυτοκίνησης οι τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης κάνοντας αναφορά και στον ρόλο της τρέχουσας κρίσης.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής χαρακτηρίστηκε από ποικιλία θεμάτων. Πρώτη ομιλία ήταν αυτή της Μαρίας Καββαδία, Δρ. Ιστορίας των επιστημών και της ιατρικής (European University Institute), στην οποία εξετάστηκαν ιστορικά παραδείγματα ασθενειών που πήραν πανδημική και επιδημική μορφή, επισημαίνοντας συνέχειες και ασυνέχειες στον τρόπο αντιμετώπισης τους, στις επιστημολογικές εξελίξεις που επέφεραν, στην επιστημονική καθώς και κοινωνική-πολιτισμική προσέγγιση τους, και στον κοινωνικό και πολιτισμικό αντίκτυπο που είχαν. Στη συνέχεια, ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης του πολιτιστικού οργανισμού Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε τις δραστηριότητες ψηφιακής καινοτομίας που πραγματοποίησε η Στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες και ανέδειξαν τις ευκαιρίες που έχει ο κλάδος του πολιτισμού στη χώρα. Τελευταία ομιλία ήταν αυτή του Πέτρου Στεφανέα, Επίκ. Καθηγητή ΕΜΠ, που αφορούσε ζητήματα ορθότητας και επαλήθευσης των μαθηματικών μοντέλων που εξετάζουν φαινόμενα πανδημίας. Το Σεμινάριο έκλεισε με τη συζήτηση των Συμπερασμάτων.

Κατεβάστε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Παρακολουθήστε όλες τις θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου εδώ

Το Σεμινάριο περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Παρασκευή 17 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 13:30)

Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Α)

Παρασκευή 17 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30)

Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Β)

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 11:00)

H 4η Βιομηχανική Επανάσταση πριν και μετά την κρίση του Covid-19: Επιπτώσεις, μαθήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη και την Ελλάδα    

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (11:00 – 13:30)

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούνται από την κρίση του Covid-19 μέσω και της αξιοποίησης της έρευνας

Σάββατο 18 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30)

Η κρίση του Covid-19 και το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των Παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας (GVCs), της κινητικότητας των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (10:30 – 11:30)

Η πανδημία μιας «νέας» ασθένειας: Ιστορικές συνέχειες και ασυνέχειες

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (11:30 – 12:30)

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση




Εκδήλωση του ΙΚΥ: «Αναδυόμενες Επιστημονικές και Τεχνολογικές περιοχές: σχέσεις με τις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας» // 22 Ιανουαρίου 2020 , February 11th, 2020

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Αναδυόμενες Επιστημονικές και Τεχνολογικές περιοχές: Σχέσεις με τις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 17:00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του George Washington University Νίκος Βονόρτας (Institute for International Science and Technology Policy & Department of Economics). Η ομιλία του είχε ως θέμα: “Προκλήσεις Δημόσιας Πολιτικής και Διλήμματα Επιστημονικού Δυναμικού στην Οικονομία της Γνώσης”.

Ακολούθησε η διεξαγωγή των ακόλουθων δύο στρογγυλών τραπεζιών:

  • «Επισκόπηση των νέων επιστημονικών και τεχνολογικών τάσεων και του ρόλου τους στο καινοτόμο οικοσύστημα της Κοινωνίας της Γνώσης», με ομιλητές τον Φ. Κολίση, Αντιπρόεδρο του ΙΚΥ και Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, τον Ν. Γαβαλάκη, επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου του ΣΕΒ, τον Γ. Καλογήρου, Καθηγητή ΕΜΠ, και τη Δρ. Α. Πρωτόγερου, Κύρια Ερευνήτρια ΕΜΠ. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Άγγελος Τσακανίκας, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ.
  • «Θεωρητικές επιστήμες: Νέες τάσεις και προοπτικές», με ομιλητές τον Π. Ρούσσο, Καθηγητή Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, τον Δρ. Π. Βιδάλη από την Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής, και τους Δρ. X. Aθανασοπούλου και Π. Γκολογιάννη, εκπροσώπους του Συλλόγου Υποτρόφων του ΙΚΥ. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Φραγκίσκος Κολίσης (ΙΚΥ, ΕΜΠ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα μελέτης σχετικής με τα χαρακτηριστικά των υποτρόφων του ΙΚΥ και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας που εκπονήθηκε από το ΕΒΕΟ/ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΙΚΥ.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.




Ομιλία του Καθηγητή Γιάννη Καλογήρου στο Συνέδριο “Micro-dynamics, Catching-Up and Global Value Chains”, Πανεπιστήμιο Bocconi, Μιλάνο, 20-22 Νοεμβρίου 2019 , November 27th, 2019

Ο Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου και ο Δρ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) συμμετείχαν στο Συνέδριο με θέμα Micro-dynamics, Catching-Up and Global Value Chains στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CatChain (“Catching–Up along the Global Value Chain: Models, Determinants and Policy Implications in the era of the Fourth Industrial Revolution”), το οποίο διεξήχθη στις 20-22 Νοεμβρίου του 2019 στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

Κατεβάστε εδώ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αρκετοί διακεκριμένοι ερευνητές στα πεδία των εξελικτικών οικονομικών, των οικονομικών της καινοτομίας αλλά και των διεθνών οικονομικών, όπως οι Bengt-Åke Lundvall (Aalborg University), Keun Lee (Seoul National University), Franco Malerba (Bocconi University), Nicholas Vonortas (The George Washington University), Gary Gereffi (Duke University), Sunil Mani (Centre for Development Studies), Carlo Pietrobelli (University Roma Tre), Γιάννης Καλογήρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Maria Savona (University of Sussex), Mammo Muchie (Tshwane University of Technology) και Jeffrey Orozco (National University of Costa Rica). Επίσης, νέοι αλλά και πιο έμπειροι ερευνητές παρουσίασαν την ερευνητική τους δουλειά πάνω στα θέματα των Παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας και της σχέσης τους με την ανάπτυξη και καινοτομική δραστηριότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και συνολικά των οικονομιών, και ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών. Το Συνέδριο περιελάμβανε θεματικές ενότητες που επικεντρώνονταν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (Λατινική Αμερική, Βραζιλία, Ασία και Αφρική) καθώς και θεματικές ενότητες πιο γενικού χαρακτήρα.

Ο Γιάννης Καλογήρου έκανε ομιλία στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου (“Final Reflections on Catching-Up, Global Value Chain and Innovation Systems”) στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Bengt-Åke Lundvall , Valentina Meliciani (Luiss Business School) και Franco Malerba (ως Συντονιστής). (δείτε φωτογραφίες παρακάτω)

Κατεβάστε εδώ την παρουσίαση του Γιάννη Καλογήρου με τίτλο “Some reflections on the New Era, the main processes/systems and a key input”.

Επιπροσθέτως, τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου έλαβε χώρα επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του οποίου τέσσερεις νέοι ερευνητές βραβεύτηκαν για τις δημοσιεύσεις τους στο Συνέδριο (δείτε φωτογραφίες παρακάτω)




Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2019 , May 6th, 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης από την ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το Σεμινάριο έλαβε χώρα από το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης” και οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν είναι:

  1. Πέμπτη 18 Ιουλίου, 20:30 – 23:30: Καλωσόρισμα στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου
  2. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: A new era for the Greek ecosystem of Innovation and Entrepreneurship (Part A) (στα αγγλικά)
  3. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 15:30 – 18:00: Coaching and Mentoring the new Entrepreneurial Teams of the Incubator EPI.NOO and the INVENT ICT Programme (στα αγγλικά)
  4. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: A new era for the Greek ecosystem of Innovation and Entrepreneurship (Part B) (στα αγγλικά)
  5. Σάββατο 20 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Βέλτιστη δομή οργάνωσης και διοίκησης των ΤΠΕ σε ένα σύγχρονο κράτος
  6. Σάββατο 20 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Ψηφιακός Μετασχηματισμός και 4η Βιομηχανική Επανάσταση
  7. Κυριακή 21 Ιουλίου, 10:30 – 12:30: Smart Sustainable Development (στα αγγλικά)
  8. Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:30 – 13:30: Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση

Μπορείτε να δείτε εδώ την εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου στο Βιομηχανικό Μουσείο.

Μπορείτε να δείτε ένα ευχάριστο βίντεο από το τριήμερο του Σεμιναρίου, εδώ.

Το πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

Οι παρουσιάσεις από τις διάφορες θεματικές ενότητες βρίσκονται εδώ.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ
Επιμελητήριο Κυκλάδων
Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Πρόγραμμα Invent ICT
Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ
Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ
Konrad Adenauer Stiftung
Hellenic Blockchain Hub
Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού, Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή Σεμιναρίου:
Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος, Άγγελος Τσακανίκας,
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Σιώκας, Ιωάννα Καστέλλη,
Αιμιλία Πρωτόγερου, Γεώργιος Σιώκας

Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ερμούπολη (Σύρου)
Πέμπτη 18 Ιουλίου – Κυριακή 21 Ιουλίου




Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση “Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Ελληνική Βιομηχανία στην Εποχή του Industry 4.0” από το ΙΟΒΕ, την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και το ΕΒΕΟ ΕΜΠ , February 13th, 2019

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,  το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, διοργάνωσαν την εκδήλωση  «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για την Ελληνική Βιομηχανία στην Εποχή του Industry 4.0»  στο πλαίσιο του European Industry Week 2019, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Το δελτίο τύπου της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.




Άρθρο του Επικ. Καθηγητή ΕΜΠ Άγγελου Τσακανίκα στην ιστοσελίδα “Economistas” με τίτλο: “Πόσο «νέοι» πρέπει να είναι οι νέοι επιχειρηματίες;” , January 4th, 2019

Ο Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας αρθρογραφεί στην ιστοσέλιδα Economistas.gr καταπιάνοντας ζητήματα που αφορούν τη νεοφυή και καινοτομική επιχειρηματικότητα της χώρας καθώς επίσης τις εξελίξεις στην βιομηχανική της δραστηριότητα. Όντας Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνέων (ΙΟΒΕ), καταπιάνεται πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί την ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με τις πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας διεθνώς, το ζήτημα της ηλικίας των ατόμων που ξεκινούν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Χρησιμοποιώντας τη μακρόχρονη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και παράλληλα αξιοποιώντας δεδομένα από το Global Entrepreneurship Monitor (GEM), αποτυπώνει την εικόνα που επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο, καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με την επιχειρηματική ενεργοποίηση νεαρών υποψήφιων επιχειρηματιών.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου μπορείτε να το βρείτε εδώ.




Με επιτυχία διοργανώθηκε η Διημερίδα των Goethe-Institut Athen, ΕΒΕΟ/ΕΜΠ και Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών με θέμα: “Research, Innovation and Entrepreneurship: A new agenda for the enhancement of structural competitiveness”, 26-27 Νοεμβρίου 2018 , November 11th, 2018

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα “Research, Innovation and Entrepreneurship: A new agenda for the enhancement of structural competitiveness” («Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Μια νέα ατζέντα για την ενδυνάμωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας»). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα).

Η Διημερίδα περιελάμβανε μια ενότητα με εισαγωγικές ομιλίες και 6 θεματικά πάνελ στα οποία συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Διημερίδας εδώ

Δείτε τις Παρουσιάσεις της Διημερίδας εδώ

Πρόγραμμα Διημερίδας

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου

15:00 – 16:00, Εισαγωγικές Ομιλίες – Χαιρετισμοί (ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά/γερμανικά)

16:00 – 18:00, Πάνελ 1: Επιχειρηματική και καινοτομική δραστηριότητα: Εμπειρικά στοιχεία από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)

18:30 – 20:45, Πάνελ 2: Ενίσχυση των δημιουργικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά/γερμανικά)

Τρίτη 27 Νοεμβρίου

10:00 – 12:00, Πάνελ 3: Ο ρόλος του Tech Coaching και άλλων θεσμικών μηχανισμών στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας / επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)

12:30 – 15:00, Πάνελ 4: Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)

16:00 – 18:00, Πάνελ 5: Η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της ανοιχτής καινοτομίας (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)

18:30 – 20:30, Πάνελ 6: Ο ρόλος της τεχνικής εκπαίδευσης και της μαθητείας στην ενίσχυση της καινοτομικής έντασης της οικονομίας (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)




Συμμετοχή του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο 30ο ετήσιο συνέδριο του EAEPE / Νίκαια, Γαλλία, 6-8 Σεπτεμβρίου 2018 , September 12th, 2018

LIEE/NTUA successfully participated in the 30th Annual Conference of EAEPE (European Association for Evolutionary Political Economy) that was held in Nice, France, from 06 to 08 of September 2018 at the ISEM Institute (School of Economics and Business), at the University of Nice Sophia Antipolis. The general theme of this year’s EAEPE Conference was: “Evolutionary foundations at a crossroad: Assessments, outcomes and implications for policy makers“.

Download the Conference Programme here.

The senior researchers Aimilia Protogerou and Ioanna Kastelli, the post-doc researcher Panagiotis Panagiotopoulos and the PhD Candidate George Siokas participated with paper presentations (co-authors: Professors Yannis Caloghirou and Aggelos Tsakanikas, and the LIEE collaborators Glykeria Karagouni and Alexandra Kontolaimou) as well as with a discussant and/or chairman role in the following four Sessions of two different Research Areas (E1. Industrial Policy and Development, E2. Entrepreneurship and Theory of the Firm):

 

Research Area E2: ENTREPRENEURSHIP AND THEORY OF THE FIRM (1)

Chair and Discussant: Aimilia Protogerou

  • Anastasia Constantelou, Nikolaos Konstantopoulos: Counter fighting the effects of economic downturns: Exploring the dynamic organisational capabilities of Greek firms during the economic crisis.
  • Glykeria Karagouni, Aimilia Protogerou: Dynamic capabilities and entrepreneurial management in a seventh-generation family-business: the case of succession in Loulis Mills
  • Caroline Granier, Valérie Revest, Alessandro Sapio: Growth performance of SMEs: a comparison between listed and non-listed companies in Europe

 

Research Area E2: ENTREPRENEURSHIP AND THEORY OF THE FIRM (2)

Chair and Discussant: Anastasia Constantelou

  • Aimilia Protogerou, Alexandra Kontolaimou, Yannis Caloghirou: Entrepreneurship in the Creative Industries: Evidence from Young Firms in Greece
  • Matti Ylonen: Understanding corporate tax avoidance and corporate power: What can we learn from early evolutionary economists?
  • Panagiotis Panagiotopoulos, Aimilia Protogerou, Yannis Caloghirou, George Siokas: The evolution of the organisational ICT resources, dynamic and operational capabilities of the Greek municipalities in the period 2011-2017: Analyzing the data of two large successive surveys

 

Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (1)

Chair: Ioanna Kastelli

Discussants: Ioanna Kastelli, Carlo Pietrobelli

  • Edilaine Venancio, André Tosi Furtado: Brazilian Innovation Policy for wind energy technology: were there coherence and consistence?
  • Guendalina Anzolin: Pattern of Natural Resources Diversification: An Industrial Policy Evaluation Towards the Iron-Ore Value Chain in Brazil
  • Amir Lebdioui: The Role of the State in promoting diversification through linkage development in natural resource-rich economies
  • Piotr Kopycinski: Embeddedness and evolution of processes implemented by the Business Process Outsourcing sector: dimensions, actors, functions

 

Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (2)

Chair: Wilfred Dolfsma

Discussants: Wilfred Dolfsma, Andrea Califano

  • Francesco Macheda: Iceland: Is this Time Different? Speculation Led vs. Innovation Led-Growth
  • Ioanna Kastelli, Aggelos Tsakanikas, George Siokas: How absorptive capacity enables new entrepreneurial ventures of high added value?
  • Lukasz Mamica: The role of universities in growth of Global Business Services
  • Petra Bleuel: The Mittelstand and the “German Model”, to what extent both can be a source of inspiration for the case of French SMEs?

 

 

 

 




Επίσκεψη εργασίας ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, 20-21/6/2018 , June 22nd, 2018

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) και συνεργαζόμενων με αυτό Καθηγητών και ερευνητών από το ΕΜΠ, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της αλυσίδας αξίας της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων μαστίχας, ο Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου, ο Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Τσακανίκας, η Καθηγήτρια Γλυκερία Κακάλη και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησαν οργανωμένη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΧ αλλά και της θυγατρικής της εταιρείας Mediterra ΑΕ, στις 20 και 21 Ιουνίου 2018.

Η ατζέντα της επίσκεψης περιελάμβανε τα ακόλουθα:
  • Εναρκτήρια Συνάντηση Εργασίας μεταξύ της ΕΜΧ και της Ομάδας του ΕΜΠ
  • Συζήτηση με Μαστιχοπαραγωγούς στα γραφεία της ΕΜΧ
  • Επίσκεψη εργασίας στο Εργοστάσιο της ΕΜΧ
  • Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως προς τους στόχους της συνεργασίας (συμμετείχαν η ΕΡΤ, το ειδησεογραφικό μέσο “Αλήθεια”, το ειδησεογραφικό μέσο “Πατρίδα TV”, η εφημερίδα “Πολίτης Χίου” και το ενημερωτικό διαδικτυακό μέσο “Αστραπάρης”)
  • Επίσκεψη εργασίας στο Εργοστάσιο της Mediterra
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας
  • Επισκόπηση επίσκεψης (επόμενα βήματα) 
Ακολουθούν τα σχετικά δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα:



Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2018 , May 12th, 2018

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ διοργάνωσε το 13o Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου. Το φετινό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Πρόγραμμα “Invent ICT”.

Το Σεμινάριο διεξήχθη από το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 15 Ιουλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Οι Κρίσιμοι Παράγοντες και Κινητήριες Δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Ευφυούς Ανάπτυξης” και περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. Παρασκευή 13 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Οι Ευφυείς Πόλεις και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Θεωρητικό πλαίσιο και ελληνικά παραδείγματα
  2. Παρασκευή 13 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Επαναπροσδιορίζοντας την Εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της Καινοτομίας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  3. Σάββατο 14 Ιουλίου, 10:00 – 13:00: Το νέο περιβάλλον των Ψηφιακών Υποδομών και Δικτύων: Τάσεις και Προκλήσεις
  4. Σάββατο 14 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Innovative Entrepreneurship: The role of Education, Coaching and Partnerships between Academia and Industry (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)
  5. Κυριακή 15 Ιουλίου, 10:30 – 12:30: Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση