Αρχική |Επικοινωνία |Blog & Aνακοινώσεις |Είσοδος Μελών

Αρχική | Ερμούπολη, Σύρος

Το 18o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 14-16 Ιουλίου 2023 , June 13th, 2023

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 14-16 Ιουλίου 2023Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτο Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και επίσης κάποιες από τις παρουσιάσεις έγιναν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex. Επίσης το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου.

Δείτε εδώ τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου.

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου είναι οι ακόλουθες:

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη: Quo Vadis? Τεχνολογικές, Οικονομικές, Κοινωνικές, Θεσμικές και Πολιτικές Επιπτώσεις (Παρασκευή 14/7, 10:00 – 13:30)
  2. Η σημασία των ΑΠΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο και τις θαλάσσιες μεταφορές (Παρασκευή 14/7, 18:00 – 21:30)
  3. Δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και της καινοτομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα (Σάββατο 15/7, 10:00 – 13:30)
  4. Δημόσιες πολιτικές για την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα (Σάββατο 15/7, 18:00 – 21:00)
  5. Ομιλία του Καθηγητή Baskaran Angathevar (Πανεπιστήμιο της Malaya) & Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση (Κυριακή 16/7, 10:30 – 12:30)



Το 17o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 8-10 Ιουλίου 2022 , June 2nd, 2022

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 17o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 8-10 Ιουλίου 2022Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και επίσης κάποιες από τις παρουσιάσεις έγιναν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex και επίσης το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube.

Δείτε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθες (δείτε τα βίντεο των ενοτήτων πατώντας στoυς αντίστοιχους συνδέσμους):

Παρασκευή 8/7, 10:00 – 13:30

Πολιτικές έρευνας και καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων

Παρασκευή 8/7, 18:00 – 21:30 

Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης

Σάββατο 9/7, 10:00 – 13:30

Ψηφιακή πολιτική και ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και κοινωνίας

Σάββατο 9/7, 18:30 – 21:30

Η Αναπτυξιακή Προοπτική της Σύρου στην επόμενη δεκαετία

Κυριακή 10/7, 10:30 – 12:30

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με το Σεμινάριο:

https://www.koinignomi.gr/sites/default/files/paper_pdfs/2022/07/KOINI_GNOMI_8_7_22.pdf (δείτε σελ. 8)

https://www.koinignomi.gr/news/politismos/ekdiloseis/2022/07/06/xekina-17o-etisio-seminario-tis-ermoypolis-gia-tin-koinonia-tis-pliroforias-tin-oikonomia

https://www.syrostoday.gr/News/144513-Epimelitirio-Kykladon-17o-Seminario-gia-tin-Koinonia-tis-Pliroforias-kai-tin-Oikonomia-tis-Gnosis.aspx

https://www.koinignomi.gr/news/oikonomia/epiheirimatikotita/2022/07/07/i-anaptyxiaki-prooptiki-tis-syroy-sto-epikentro-toy-17oy-seminarioy-gia-tin

Cyclades24

Syrospress

Logotypos

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο




Το 16o Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, 16-18 Ιουλίου 2021 , June 17th, 2021

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 16ο Ετήσιο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 16-18 Ιουλίου 2021Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprusτην εταιρεία Crowdpolicyτον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚτο Πρόγραμμα επώασης νεοφυών επιχειρήσεων Invent ICT και την εταιρεία Break Even ConsultingΤο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Δείτε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Όπως και πέρσι, το Σεμινάριο είχε υβριδική μορφή, δηλαδή ένα μέρος των εισηγήσεων έγινε με φυσική παρουσία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και οι υπόλοιπες διαδικτυακά. Υπήρχε η δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής μέσω της πλατφόρμας Webex και παράλληλα το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube. Τέλος, υπήρξε η δυνατότητα δια ζώσης Συμμετοχής από τη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές λόγω του περιορισμένου αριθμού των ατόμων που μπορούσαν να παρευρίσκονται στην αίθουσα εξαιτίας των σχετικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου ήταν οι ακόλουθες (δείτε τα βίντεο των ενοτήτων πατώντας στoυς αντίστοιχους συνδέσμους):

Παρασκευή 16/7, 10:00 – 13:30

The importance of Manufacturing and its new characteristics: Smart Manufacturing, Digitalization, Global Value Chains and the role of Intangible Assets (η συγκεκριμένη ενότητα διεξήχθη στα αγγλικά)

Παρασκευή 16/7, 18:00 – 21:30 

Ο ρόλος των Πόλεων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων

Σάββατο 17/7, 10:00 – 13:30

Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα Εντάσεως Γνώσης και ζητήματα πολιτικής στο εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον

Σάββατο 17/7, 18:30 – 21:30

Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο πεδίο της Εκπαίδευσης

Κυριακή 18/7, 10:30 – 11:30

Κεντρική Ομιλία από τον Καθηγητή Νίκο Βονόρτα (George Washington University): US STI Policy Landscape 2016-2021

Κυριακή 18/7, 11:30 – 12:30

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση

Ακολουθούν φωτογραφίες από το Σεμινάριο




Το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2020 , June 8th, 2020

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ διοργάνωσε το 15ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 17-19 Ιουλίου 2020στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Το Σεμινάριο συνδιοργάνωσαν τοΕπιμελητήριο Κυκλάδων, το Ίδρυμα Konrad Adenauer, οΟργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Πρόγραμμα Invent ICT.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 το φετινό Σεμινάριο είχε υβριδική μορφή, δηλαδή ένα μέρος των εισηγήσεων έγινε με φυσική παρουσία και οι υπόλοιπες διαδικτυακά. Επίσης, μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube. Ως προς το περιεχόμενό του, αναπόφευκτα δόθηκε έμφαση σε διάφορες διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το Σεμινάριο περιελάμβανε 5 θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα η οποία διεξήχθη σε δύο μέρη το πρωί και το απόγευμα της Παρασκευής, αφορούσε το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, και την επίδραση της κρίσης της πανδημίας σε αυτόν. Στο πλαίσιο της, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν πολλές πτυχές του ευρύτατου και σημαντικού αυτού θέματος, όπως τον βαθμό απόκρισης της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος εκπαίδευσης και έρευνας της χώρας στις απαιτήσεις που έθεσε η κρίση, πρωτοβουλίες φορέων του δημόσιου τομέα για την ενθάρρυνση της προσφοράς καινοτόμων λύσεων από τρίτα μέρη (νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές κ.λπ.), αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του παραγωγικού τομέα. Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια ομιλία της πρώτης ενότητας που πραγματοποιήθηκε από την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Δανάη Διακουλάκη αφορούσε μια ανάλυση της εξέλιξης της Πανδημίας στην Ευρώπη στηριζόμενη στα ποσοτικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρωινό του Σαββάτου ήταν χωρισμένο σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην κεντρική ομιλία του Καθηγητή Ορέστη Τερζίδη, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Επιχειρηματικότητα, τη Διαχείριση της Τεχνολογίας και την Καινοτομία (EnTechnon) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Η ομιλία του και η συζήτηση που ακολούθησε είχε ως θέμα τη μετατόπιση του παραδείγματος στην παραγωγή που επιφέρουν οι τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, και οι οποίες μπορούν να βρουν εφαρμογή όχι μόνο στη βιομηχανία αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους, καθώς και τις ευκαιρίες που συνεπάγονται αυτές οι αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες και τις εφοδιαστικές αλυσίδες για χώρες όπως η Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος του πρωινού του Σαββάτου αφορούσε το ζήτημα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και των ευκαιριών που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Ευάγγελο Σιώκα (ΕΜΠ) ο απολογισμός της δράσης των δομών στήριξης επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ, δηλαδή της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ (2011- σήμερα), της Θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ (2014 – σήμερα) και του Προγράμματος Invent ICT (2017 – σήμερα) [ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ]. Επιπλέον, έγινε παρουσίαση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν υποστηριχθεί από τη Θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ και το Πρόγραμμα Invent ICT, κάποια από τα οποία αφορούν την παροχή λύσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η τελευταία παρουσίαση της συγκεκριμένης ενότητας πραγματοποιήθηκε από τον Αν. Καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του ΕΒΕΟ Άγγελο Τσακανίκα, και αφορούσε τις ευκαιρίες που έχει η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας για την επίτευξη μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στη μετά Covid-19 εποχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου διεξήχθη η τέταρτη θεματική ενότητα που είχε ως θέμα τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και τον ρόλο του ελληνικού παραγωγικού συστήματος στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά και την κρίση της πανδημίας. Η ενότητα ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Νίκου Βονόρτα, Καθηγητή Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο George Washington University, και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών για την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Η ομιλία του ανέδειξε τον μετασχηματισμό που υφίσταται η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας εξ’αιτίας δομικών παραγόντων όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο αυξανόμενος οικονομικός εθνικισμός με χαρακτηριστική τη γεωπολιτική και οικονομική αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ, και οι διεθνείς στόχοι που έχουν τεθεί σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος του πλανήτη, και στους οποίους ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη κρίση της πανδημίας. Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου (μαζί με Άγγελο Τσακανίκα, Αιμιλία Πρωτόγερου και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο) η οποία αφορούσε την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας στο περιβάλλον της τρέχουσας κρίσης μέσω της ενδυνάμωσης της λειτουργίας των βασικών αξόνων του τετραγώνου της οικονομίας της γνώσης (έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία, επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης και οικοδόμηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων). Στη συνέχεια, ο Νίκος Διακουλάκης (Σύμβουλος Επενδύσεων, Πρώην Ειδικός Γραμματέας Υπ. Ανάπτυξης) πραγματοποίησε ομιλία που επικεντρώθηκε στις δομές και στους μηχανισμούς εφαρμογής των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ακολούθησε η παρουσίαση των Άγγελου Τσακανίκα (ΕΜΠ), Μιχάλη Βασιλειάδη (ΙΟΒΕ) και Πέτρου Δήμα (ΕΜΠ) που αφορούσε μια καινοτόμο προσέγγιση για την ποσοτικοποίηση της συμμετοχής των άυλων περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Η επόμενη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Ευγενία Τοπάλογλου, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ, και αναφερόταν στην αλυσίδα αξίας του κλάδου τροφίμων, ποτών και καπνού στην Ελλάδα, ενώ η ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ Δημήτρη Σταμόπουλου που αφορούσε τις αλλαγές που επιφέρουν στην αγορά της αυτοκίνησης οι τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης κάνοντας αναφορά και στον ρόλο της τρέχουσας κρίσης.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής χαρακτηρίστηκε από ποικιλία θεμάτων. Πρώτη ομιλία ήταν αυτή της Μαρίας Καββαδία, Δρ. Ιστορίας των επιστημών και της ιατρικής (European University Institute), στην οποία εξετάστηκαν ιστορικά παραδείγματα ασθενειών που πήραν πανδημική και επιδημική μορφή, επισημαίνοντας συνέχειες και ασυνέχειες στον τρόπο αντιμετώπισης τους, στις επιστημολογικές εξελίξεις που επέφεραν, στην επιστημονική καθώς και κοινωνική-πολιτισμική προσέγγιση τους, και στον κοινωνικό και πολιτισμικό αντίκτυπο που είχαν. Στη συνέχεια, ο Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Ανάπτυξης του πολιτιστικού οργανισμού Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσίασε τις δραστηριότητες ψηφιακής καινοτομίας που πραγματοποίησε η Στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες και ανέδειξαν τις ευκαιρίες που έχει ο κλάδος του πολιτισμού στη χώρα. Τελευταία ομιλία ήταν αυτή του Πέτρου Στεφανέα, Επίκ. Καθηγητή ΕΜΠ, που αφορούσε ζητήματα ορθότητας και επαλήθευσης των μαθηματικών μοντέλων που εξετάζουν φαινόμενα πανδημίας. Το Σεμινάριο έκλεισε με τη συζήτηση των Συμπερασμάτων.

Κατεβάστε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου εδώ

Δείτε τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου εδώ

Παρακολουθήστε όλες τις θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου εδώ

Το Σεμινάριο περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Παρασκευή 17 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 13:30)

Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Α)

Παρασκευή 17 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30)

Η κρίση του Covid-19 και η επίδρασή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους και της Οικονομίας (Μέρος Β)

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (10:00 – 11:00)

H 4η Βιομηχανική Επανάσταση πριν και μετά την κρίση του Covid-19: Επιπτώσεις, μαθήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ευρώπη και την Ελλάδα    

Σάββατο 18 Ιουλίου, πρωί (11:00 – 13:30)

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούνται από την κρίση του Covid-19 μέσω και της αξιοποίησης της έρευνας

Σάββατο 18 Ιουλίου, απόγευμα (18:00 – 21:30)

Η κρίση του Covid-19 και το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των Παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας (GVCs), της κινητικότητας των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (10:30 – 11:30)

Η πανδημία μιας «νέας» ασθένειας: Ιστορικές συνέχειες και ασυνέχειες

Κυριακή 19 Ιουλίου, πρωί (11:30 – 12:30)

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου: Γενική Συζήτηση




Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2019 , May 6th, 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης από την ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το Σεμινάριο έλαβε χώρα από το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Ψηφιακός μετασχηματισμός, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτόμος επιχειρηματικότητα στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης” και οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν είναι:

  1. Πέμπτη 18 Ιουλίου, 20:30 – 23:30: Καλωσόρισμα στο Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου
  2. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: A new era for the Greek ecosystem of Innovation and Entrepreneurship (Part A) (στα αγγλικά)
  3. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 15:30 – 18:00: Coaching and Mentoring the new Entrepreneurial Teams of the Incubator EPI.NOO and the INVENT ICT Programme (στα αγγλικά)
  4. Παρασκευή 19 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: A new era for the Greek ecosystem of Innovation and Entrepreneurship (Part B) (στα αγγλικά)
  5. Σάββατο 20 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Βέλτιστη δομή οργάνωσης και διοίκησης των ΤΠΕ σε ένα σύγχρονο κράτος
  6. Σάββατο 20 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Ψηφιακός Μετασχηματισμός και 4η Βιομηχανική Επανάσταση
  7. Κυριακή 21 Ιουλίου, 10:30 – 12:30: Smart Sustainable Development (στα αγγλικά)
  8. Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:30 – 13:30: Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση

Μπορείτε να δείτε εδώ την εισαγωγική ομιλία του Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου στο Βιομηχανικό Μουσείο.

Μπορείτε να δείτε ένα ευχάριστο βίντεο από το τριήμερο του Σεμιναρίου, εδώ.

Το πρόγραμμα βρίσκεται εδώ.

Οι παρουσιάσεις από τις διάφορες θεματικές ενότητες βρίσκονται εδώ.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ
Επιμελητήριο Κυκλάδων
Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Πρόγραμμα Invent ICT
Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ
Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ
Konrad Adenauer Stiftung
Hellenic Blockchain Hub
Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού, Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή Σεμιναρίου:
Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος, Άγγελος Τσακανίκας,
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Σιώκας, Ιωάννα Καστέλλη,
Αιμιλία Πρωτόγερου, Γεώργιος Σιώκας

Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ερμούπολη (Σύρου)
Πέμπτη 18 Ιουλίου – Κυριακή 21 Ιουλίου




Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης 2018 , May 12th, 2018

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ διοργάνωσε το 13o Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου. Το φετινό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Πρόγραμμα “Invent ICT”.

Το Σεμινάριο διεξήχθη από το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 15 Ιουλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Οι Κρίσιμοι Παράγοντες και Κινητήριες Δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Ευφυούς Ανάπτυξης” και περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. Παρασκευή 13 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Οι Ευφυείς Πόλεις και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Θεωρητικό πλαίσιο και ελληνικά παραδείγματα
  2. Παρασκευή 13 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Επαναπροσδιορίζοντας την Εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της Καινοτομίας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  3. Σάββατο 14 Ιουλίου, 10:00 – 13:00: Το νέο περιβάλλον των Ψηφιακών Υποδομών και Δικτύων: Τάσεις και Προκλήσεις
  4. Σάββατο 14 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Innovative Entrepreneurship: The role of Education, Coaching and Partnerships between Academia and Industry (θα διεξαχθεί στα αγγλικά)
  5. Κυριακή 15 Ιουλίου, 10:30 – 12:30: Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση



Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2017 , June 10th, 2017

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ πραγματοποίησε το 12ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το σεμινάριο θα διεξήχθη από το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 9 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Ευφυής Ανάπτυξη, Απασχόληση και Ευημερία στην Ψηφιακή Εποχή” και περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. Παρασκευή 7 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: «Ευφυής πόλη» και ανοιχτή διακυβέρνηση: Ένα πλαίσιο για τοπική ανάπτυξη;
  2. Παρασκευή 7 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Europe in Start-up mode (διεξήχθη στα αγγλικά).
  3. Σάββατο 8 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Έξυπνη Εξειδίκευση: Οι θεωρητικές καταβολές και η εξέλιξη της έννοιας, και η εφαρμογή της στις ευρωπαϊκές και ελληνικές περιφέρειες
  4. Σάββατο 8 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: The second Machine Age: Εξελίξεις και Επιπτώσεις
  5. Κυριακή 9 Ιουλίου, Α’ Μέρος (10:00 – 12:00): Προτάσεις για την εισαγωγή της Καινοτομίας και του Ανοιχτού Λογισμικού στην Εκπαίδευση, Β’ Μέρος (12:00 – 13:00): Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση

Δείτε τις παρουσιάσεις του Σεμιναρίου

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου

Δείτε το συνολικό πρόγραμμα των φετινών σεμιναρίων της Ερμούπολης

Χάρτης για το Επιμελητήριο Κυκλάδων

 

-.-




Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2016 , May 31st, 2016

Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ πραγματοποίησε και φέτος το Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου. Το σεμινάριο διεξήχθη από το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 10 Ιουλίου στον χώρο που διεξάγεται κάθε χρόνο, δηλαδή στην αίθουσα «Παρθενών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτίριο παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου).

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου της Ομάδας INFOSTRAG

Δείτε τις παρουσιάσεις του Σεμιναρίου

Δείτε Φωτογραφίες από το Σεμινάριο

Κατεβάστε το συνολικό πρόγραμμα των Σεμιναρίων του ΙΙΕ/ΕΙΕ

Το Σεμινάριο είχε τίτλο “Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα σε Υποδομές, Δίκτυα και Υπηρεσίες” και περιελάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  1. Παρασκευή 8 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα στο περιβάλλον της κρίσης: Ευκαιρία ή πολυτέλεια;
  2. Παρασκευή 8 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Ένα νέο Στρατηγικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ευφυών Πόλεων.
  3. Σάββατο 9 Ιουλίου, 10:00 – 13:30: Αποδοτικότερη λειτουργία δικτύων, υποδομών και υπηρεσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση: Προοπτικές, εμπόδια, προκλήσεις.
  4. Σάββατο 9 Ιουλίου, 18:00 – 21:30: Innovative Entrepreneurship: Promising New Ventures (θα διεξαχθεί στα αγγλικά).
  • Κεντρική ομιλία και συμμετοχή του Johan Van den Bossche του βέλγικου οργανισμού SO Kwadraat που ασχολείται με την καθοδήγηση νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων.
  • Παρουσίαση καινοτόμων εγχειρημάτων.

5. Κυριακή 10 Ιουλίου, 10:30 – 13:00:

  • Κεντρική ομιλία του Αχιλλέα Μητσού [Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2000 – 2005)] με τίτλο “Μετά το Brexit τι;“, με έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στα θέματα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
  • Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση



Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2015 , June 7th, 2015

Omada Symperasmatwn

Την περίοδο 10-12 Ιουλίου 2015 διεξήχθη στo Πανεπιστήμιο Αιγαίου (κτίριο παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου) το ετήσιο σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το πρόγραμμα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ.



Η ανάγκη για Πολιτικές Βασισμένες σε Στοιχεία* και ο Ρόλος της Ανοικτότητας στη μετά την κρίση εποχή , July 25th, 2014

14764146036_2b05430d06_zΣτις 11 με 13 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ερμούπολη της Σύρου το 9ο Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας με θέμα το ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη μετά την κρίση εποχή. Το Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί ένα σημαντικό «φόρουμ διαλόγου» για την αποτύπωση και διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε σχέση με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση στη Σύρο, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό σεμινάριο με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων και την –κατά το δυνατόν- ομότιμη ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων. Η θεματολογία άπτεται των εξελίξεων στο χώρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όσον αφορά, αφενός τις πολιτικές και τη νομοθεσία και, αφετέρου, τις αγορές και τα κοινωνικά φαινόμενα που δημιουργούνται γύρω από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Το Σεμινάριο του 2014 είχε ως κεντρικό στόχο να εξετάσει τον ρόλο που διαδραμματίζουν η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα στη μετά την κρίση εποχή και, ιδιαίτερα, στο ελληνικό περιβάλλον. Η έννοια, έκταση και το είδος της κρίσης, καθώς και ο βαθμός στον οποίο έχει παρέλθει, δεν αποτελούν κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου, παρά μόνο το συμφραζόμενο στο οποίο τίθεται το ερώτημα «με ποιους τρόπους μπορεί να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο ανάπτυξης».

Το ερώτημα που θέτει το Σεμινάριο βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής συζήτησης για την έξοδο από την κρίση και την μετά από αυτήν εποχή. Αυτό αντανακλάται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική 20201, ιδίως στη μεσοπρόθεσμη έκθεση2 για την πρόοδο των Κρατών Μελών(ΚΜ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ένωση) εν γένει, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί το 2010, η οποία εκδόθηκε νωρίτερα μέσα στο 2014. Η καινοτομία και η χρήση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί βασικό πυλώνα της προσπάθειας για μία έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, όπως σχεδιάζεται από τα ΚΜ και την Ένωση3.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο πλαίσιο αυτό, η προέλευση, λειτουργία και χρήση κεντρικών δεικτών επιδόσεων(Key Performance Indicators), προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας σε σχέση με αναπτυξιακούς στόχους, είτε αυτοί οι δείκτες προέρχονται από την Ένωση, είτε από κάποιο διεθνή οργανισμό, είτε αποτελούν απόρροια εθνικής πολιτικής. Πολύ συχνά, οι σχετικοί δείκτες εμφανίζονται αποκομμένοι από το πλαίσιο πολιτικών, τις οικονομικές τους παραδοχές και το θεσμικό συμφραζόμενο στο οποίο αναπτύχθηκαν ή δεν μας παρέχεται κάποια δυνατότητα να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενταχθούν μέσα στο ελληνικό πολιτικό και επιχειρησιακό περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης ή στο οικοσύστημα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το Σεμινάριο του 2014 ήρθε να θέσει το αναπτυξιακό ερώτημα του πώς παράγονται και ενσωματώνονται στη διοίκηση και στην αγορά πολιτικές ΤΠΕ που μπορούν να ενισχύσουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και, συνακόλουθα, την ανάπτυξη. Προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό, προσέγγισε το πρόβλημα από πολλαπλές πλευρές που εκφράζονται στις αντίστοιχες ενότητες του Σεμιναρίου:

Στην πρώτη ενότητα εξετάσθηκαν διάφορες σκοπιές του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με την ανοικτή διακυβέρνηση και τα ανοικτά δεδομένα. Ο λόγος που επιλέγονται οι τομείς αυτοί είναι ότι η συζήτηση σε σχέση με την ανοικτότητα έχει δει μία πολύ σημαντική μετατόπιση τα τελευταία χρόνια, που συνεχίζεται και ενισχύεται το τελευταίο χρόνο: η ανοικτότητα δεν αντιμετωπίζεται πλεόν μόνο ως στοιχείο διαφάνειας, αλλά και ως βασικό προαπαιτούμενο ανάπτυξης. Η αναπτυξιακή αυτή δυνατότητα εμπεριέχεται και στη διαφάνεια που λειτουργεί ως εργαλείο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δράσης της δημόσιας διοίκησης. Συνολικά, η ανοικτότητα θα πρέπει να ειδωθεί ως ένας καταλυτικός παράγοντας μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία, οικονομία και διοίκηση.

Η δεύτερη ενότητα εξέτασε το ζήτημα του κύκλου ζωής της διάδρασης ανάμεσα στην έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι η βελτίωση των τεχνολογικών μέσω παραγωγής, της οργανωσιακής ικανότητας, των δεξιοτήτων και της καινοτομίας και όχι η διαρκής μείωση μισθών, οι ομιλητές της δεύτερης ενότητας εξέτασαν τόσο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε σχέση με κεντρικούς δείκτες επιδόσεων, όσο και την ίδια τη μεθοδολογία δημιουργίας, αποτύπωσης και ενσωμάτωσης των σχετικών δεικτών σε πολιτικές για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η τρίτη ενότητα πραγματεύτηκε το θέμα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας εντός του σχετικού θεσμικού πλαισίου και της μέτρησής της με τα κατάλληλα εργαλεία.

Η τέταρτη ενότητα εξέτασε μια συγκεκριμένη ενότητα επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα σημαντικής για την Ελλάδα, δηλαδή αυτής του τουρισμού, από μια ιστορική και κοινωνιολογική πλευρά.

Η πέμπτη και τελευταία ενότητα του Σεμιναρίου εξέτασε ορισμένες από τις σημαντικότερες τάσεις (trends) που εμφανίζονται στο χώρο της επιχειρηματικόητας, της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της ανοικτότητας εν γένει.

Συμπεράσματα του Σεμιναρίου της Ερμούπολης για την ΚτΠ 2014

Συνοψίζοντας, το Σεμινάριο του 2014 έθεσε και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Πώς/ αν ενσωματώνει το αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ η ελληνική διοίκηση, ακαδημαϊκός/ ερευνητικό χώρος, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχείρηση;

  • Πόσο μακριά ή κοντά είμαστε από τις ευρωπαϊκές/ διεθνείς πολιτικές για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας και την ενίσχυση της καινοτομίας για αναπτυξιακούς στόχους;

  • Ποιά είναι τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας και νομικής θεωρίας για το ανοικτό και πώς μπορούμε να επιτύχουμε παραδειγματικές αλλαγές;

  • Πώς μπορεί να λειτουργήσει το ανοικτό ως καταλύτης για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας;

  • Πώς κατανοούμε το θέμα των μετρικών στοιχείων για τα ΕΤΑΚ στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δίκτυα και συνέργειες για την καλύτερη ενσωμάτωσή τους από τους φορείς σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής;

  • Ποιά είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά εμβληματικών δράσεων για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενώσεων επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πώς μπορούμε να αποφύγουμε το φαινόμενο να γίνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις το «βαμβάκι του 21ου αιώνα;»

  • Τι μας λένε οι ιστορικές και μακροσκοπικές μελέτες για την καινοτομία και το ρόλο της τεχνολογίας στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού;

  • Ποιές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες τάσεις που έχουμε σε σχέση με το ανοικτό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μέσα στην περίοδο 2014-2015 να ενσωματώνεται στις υπάρχουσες πρωτοβουλίες που είδαμε στο Σεμινάριο του 2014;

 

*Evidence Based Policieshttp://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_policy )

2 Βλ. τα σχετικά κείμενα στο http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/europe2020stocktaking_en.zip




Σεμινάριo Ερμούπολης 2014: «Ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη μετά την κρίση εποχή» , June 8th, 2014

Η ερευνητική ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) πραγματοποιήσε και φέτος Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας / Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το σεμινάριο είχε τίτλο «Ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη μετά την κρίση εποχή» και διεξήχθη από την Παρασκευή 11 Ιουλίου έως την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 στην Αίθουσα «Παρθενών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κτίριο παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου).

Κατεβάστε το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Δείτε τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου

Δείτε φωτογραφίες από το σεμινάριο

Δείτε τη λίστα των συμμετεχόντων

Κατεβάστε το συνολικό πρόγραμμα των σεμιναρίων της Ερμούπολης




Σεμινάριο Ερμούπολης 2013 , June 11th, 2013

Η ερευνητική ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ  πραγματοποίησε και φέτος με επιτυχία Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας / Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ) στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το σεμινάριο διεξήχθη από την Πέμπτη 11 έως την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 στην Αίθουσα «Παρθενών» του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το σεμινάριο είχε τίτλο: “Η πρόκληση της εξόδου από την κρίση: Η δυνητική συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των Ενεργειακών Καινοτομιών”

Δείτε το Πρόγραμμα και τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου

Δείτε φωτογραφίες από το Σεμινάριο

Κατεβάστε το πρόγραμμα του Σεμιναρίου

Κατεβάστε το συνολικό πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ερμούπολης του 2013




Σεμινάριο Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας 2012 , June 30th, 2012

Η Ομάδα INFOSTRAG πραγματοποίησε για όγδοη χρονιά Επιστημονικό Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ερμούπολη της Σύρου. Το φετινό σεμινάριο είχε ως τίτλο: «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ): Ένα πολύτιμο και σχετικά ανεκμετάλλευτο κοίτασμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Διεξήχθη από την Πέμπτη το απόγευμα 12 Ιουλίου έως την Κυριακή το πρωί 15 Ιουλίου στην Αίθουσα «Παρθενών» του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παλιό 1ο Γυμνάσιο Σύρου).

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του σεμιναρίου.

Δείτε τα Συμπεράσματα του Σεμιναρίου

Δείτε το Πρόγραμμα και τις Παρουσιάσεις
του Σεμιναρίου

Δείτε Φωτογραφίες από το Σεμινάριο




Σεμινάριο Ερμούπολης 2011 , July 1st, 2011

Το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας του 2011 είχε ως θέμα: Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη βελτίωση των λειτουργιών του κράτους και την έξοδο από την κρίση” και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Παρθενών” του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου) από την Πέμπτη 7 Ιουλίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Σεμινάριο

Δείτε το Πρόγραμμα και τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου

Κατεβάστε το συνολικό Πρόγραμμα των Σεμιναρίων της Ερμούπολης

 




Το σεμινάριο της Ερμούπολης του 2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας , June 23rd, 2010

Το σεμινάριο της Ερμούπολης του 2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας είχε ως θέμα: “Ψηφιακός Δήμος και Διοικητική Μεταρρύθμιση” και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Αίθουσα παλιού 1ου Γυμνασίου Σύρου) από την Παρασκευή 9 Ιουλίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο.

Δείτε το Πρόγραμμα και τις Εισηγήσεις του Σεμιναρίου




Ερμούπολη, Σύρος 2009 , July 15th, 2009

Πρόγραμμα και Εισηγήσεις του Σεμιναρίου

Συμπεράσματα και Συμμετέχοντες του Σεμιναρίου




Ερμούπολη, Σύρος 2008 , February 17th, 2009

Τo Σεμινάριo του 2008 διεξήχθη στο  Βιομηχανικό Μουσείο και στο Κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Ερμούπολης απο την Πέμπτη 10 Ιουλίου  έως την Κυριακή 13 Ιουλίου και είχε θέμα:

10 χρόνια Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ελλάδα: Αποτίμηση μιας πορείας και συσχέτισή της με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εξελίξεις [περισσότερα.. » ]




Ερμούπολη, Σύρος 2007 , February 16th, 2009

Τo Σεμινάριo του 2007 διεξήχθη στο Βιομηχανικό Μουσείο και στο Κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Ερμούπολης απο την Πέμπτη 12 Ιουλίου έως την Κυριακή 15 Ιουλίου και είχε θέμα:

Οικονομική Μεγέθυνση: Έχουμε. Οικονομία της Γνώσης: Απέχουμε

[περισσότερα.. » ]




Ερμούπολη, Σύρος 2006 , February 12th, 2009

Τo Σεμινάριo του 2006 διεξήχθη στο Κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Ερμούπολης απο την Πέμπτη 6 Ιουλίου έως την Κυριακή 9 Ιουλίου και είχε θέμα:

Οικονομία της Γνώσης και Κοινωνία της Πληροφορίας:Διεθνείς τάσεις και ελληνική εμπειρία [περισσότερα.. » ]