- INFOSTRAG - https://infostrag.gr -

Συμμετοχή ομάδας INFOSTRAG στο Workshop “Bringing Space down to Earth – Smart Cities Services”

O Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), σε συνεργασία με την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΕΜηΠΕΕ) και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), και με την υποστήριξη του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (InnovAthens), διοργάνωσε workshop την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 στο χώρο της Τεχνόπολης. To workshop είχε τίτλο “Bringing Space down to Earth – Smart Cities Services” και περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε την παρουσίαση εφαρμογών που χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για υπηρεσίες στους κατοίκους και τους φορείς της πόλης. H δεύτερη ενότητα αφορούσε τις τεχνολογίες και πλατφόρμες συλλογής και επεξεργασίας των ανοιχτών δεδομένων της πόλης και ιδιαίτερα των πλέον καινοτόμων διεθνών προσπαθειών.

Στην τρίτη ενότητα συμμετείχαν οι φορείς του ελληνικού Smart Cities Initiative [1] για την έξυπνη πόλη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της ΕΕΛ/ΛΑΚ, του ΣΕΚΕΕ, της ομάδας INFOSTRAG του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ και των Δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από την ομάδα INFOSTRAG (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) παρουσίασε ένα πλαίσιο στρατηγικής για την έξυπνη πόλη [2] και ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης από την ΕΕΛ/ΛΑΚ περιέγραψε τους στόχους του “Smart Cities Initiative” αλλά και του “European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities” [3]. Ακολούθησαν οι ομιλίες του Γιάννη Ράμφου από τη ΔΑΕΜ του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Ανθρώπινες Έξυπνες Πόλεις: H Συνταγή» [4] και του Κωστή Μοχιανάκη από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης με τίτλο «Σχεδιάζοντας τις έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα: Το παράδειγμα του Ηρακλείου» [5]. Επίσης, παρουσιάστηκε το παράδειγμα της πόλης του Σανταντέρ (Ισπανία) [6] από τον Γιώργο Κούζα καθώς και το VITAL project [7] που αφορά τις πόλεις του Λονδίνου και της Κωνσταντινούπολης από τον Άγγελο Λενή (Singular Logic). Τέλος, ο Γιάννης Ξυδιάς παρουσίασε το πρότυπο Data Catalogue Vocabulary (DCAT) [8] και τον τρόπο υλοποίησής του στο CKAN, Drupal και WordPress.